ERP IS DOOD. LANG LEVE ERP?
Er is een razendsnelle evolutie gaande van massaproductie naar mass customization. Bedrijven hebben steeds meer te maken met een ongekend toenemend aantal unieke klantwensen die leiden tot de noodzaak van productie van een massa aan unieke producten.
Een bedreiging voor industriële productiebedrijven? Kunnen klassieke tools zoals ERP en MES bedrijven met succes door deze revolutie leiden? Staan we op het punt een tijdperk binnen te gaan waarin een volledig nieuwe benadering van operations management vereist is, waardoor alles wat eraan voorafging overbodig wordt? Hoe gaan we om met keuzes uit het verleden en hoe nemen we toekomstbestendige beslissingen?
Laten we dit kluwen ontrafelen en starten met definiëren wat de huidige technologische omwenteling in feite inhoudt voor operaties.
- De snelheid en eenvoud van connectiviteit en de mogelijkheden van Cloud Technologie en Internet of Things (IoT)
- De toenemende stroom en hoeveelheid gegevens en analyse-opties
- De toenemende mogelijkheden van Human Machine Interfaces en automatisering met robotica, wearables, virtual en augmented reality
- Advanced Engineering met oa. 3D-technologieën, aandacht voor hernieuwbare energie en het gebruik van digital twin-technologie
- Producten en productiemiddelen die steeds slimmer worden (met ingebouwde software)
- Internet of services, camera's die informatie omzetten in data, AI, etc.
Indrukwekkend en aantrekkelijk overzicht, inderdaad. Maar wacht even! Een doordachte en grootschalige toepassing van deze technologieën heeft een aanzienlijke impact op organisatie, bedrijfsstructuur, werknemersrollen, enz.
In een Studie van het World Economic Forum leren we meer. "44 Lighthouse companies" worden uitgelicht. Deze bedrijven gebruiken technologie om op drie manieren waarde te creëren: client centricity, naadloze connectiviteit tussen functies, en connectiviteit in de bredere supply chain, dus buiten de organisatie.
Het 2020 Gartner's 2020 Magic Quadrant for Industrial IoT Platforms schetst een traject waarin steeds meer micro-oplossingen en applicaties evolueren, weg van totaal-oplossingen. Deze micro-oplossingen maken slim gebruik van nieuwe technologieën binnen een IoT-platform. Er ligt echter ook een nadruk op het blijven vertrouwen op primaire bedrijfsapplicaties zoals MES, ERP, APM, APS, PLM,….
En nu denk je. Fijn! Maar welke oplossing past nu het beste bij mijn bedrijf? Er is natuurlijk geen standaard recept voor succes. Men moet uitgaan van een holistische benadering van technologie en organisatie. Hier is een checklist met aspecten waarmee je rekening moet houden:
- Bepaal en formuleer duidelijke bedrijfsdoelen;
- Kies toekomstbestendige, compatibele technologieën die zorgen voor een schaalbare, verouderingsbestendige applicatiearchitectuur;
- Besteed aandacht aan de menselijke impact en de behoefte aan human resources in het digitale transformatieproces
Herkenbare situatie?
Contacteer ons. We kunnen je helpen.