MAC² - Upcyclen van maritieme afvalstromen
Koploper in recyclage van maritieme afvalstromen bereidt zich voor op belangrijke groei
Je zou MAC² een Stille Kampioen kunnen noemen. Stil, want minder gekend bij het grote publiek. Kampioen, omwille van het baanbrekend werk dat dit Antwerps bedrijf verricht.
Closing the Circle
MAC² recycleert onder andere oliehoudende afvalstromen uit maritieme en industriële sectoren zodat ze opnieuw, als nieuwe grondstoffen kunnen gebruikt worden.
Hiermee onderschrijft MAC² vanuit de Antwerpse haven voor de volle honderd procent de missie van moederbedrijf Group Machiels: Closing the Circle. Group Machiels is wereldwijd actief in hernieuwbare energie, milieubeheer en duurzame vastgoedprojecten.
MAC² opereert vanuit het hart van de Antwerpse haven en biedt services voor het beheren en verwerken van afvalstromen voor de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge:
- Ophaling en upcycling van oliehoudende afvalstoffen op schepen (zee- en binnenvaart);
- Maritieme afvalinzameling en –verwerking;
- Verwerking van olie- en watermengsels van industriële cleaning;
- Reiniging van trucks, tankers en tanks, te land, ter zee en via spoor;
- Zuiveren en recycleren van reinigingswater.
Van patchwork naar een geïntegreerde ERP oplossing
De ambitie om fors te groeien kreeg MAC² via het moederbedrijf mee in de genen.
Manieren om die groei te versnellen vond het management uiteraard in meer omzet, meer klanten, meer diensten. Maar er werd ook beslist om de interne organisatie verder op punt te zetten, met name op het vlak van systemen. Een patchwork van applicaties wilde men ombouwen naar één geïntegreerde oplossing die de dienstverleningen en processen systeemgewijs naadloos aan elkaar zou koppelen en geconsolideerde rapportering kon ondersteunen.
Intercompany Reverse Supply Chain in een ERP
De combinatie van afval- en recycling processen, yard en dock management, douaneregulering en intercompany maakt MAC² erg specifiek, misschien zelfs uniek. MAC² zocht een oplossing die dat uniek karakter hierin kon weerspiegelen:
- Afvalverwerking als ‘omgekeerde’ productiestroom: afval kan na recyclage en upcycling met meerwaarde verkocht, terwijl het afvoeren van (rest)afval ook een kost kan genereren;
- Planning die onderhevig is aan een enorme flexibiliteit (bv. Strikte verblijftijden van schepen kunnen plots wijzigen door externe factoren: een opkomende storm, een schip dat niet kan of mag aanmeren);
- Niet alleen de afvalstromen, de klant of agent, maar ook het schip waarop diensten worden geleverd, moet worden geïdentificeerd;
- Het statuut van MAC² als Haven Ontvangstbedrijf, wat maakt dat er heel wat extra interactie is tussen MAC2 en externe stakeholder als de Port of Antwerp-Bruges;
- De vele certificaten en nodige tracering binnen afvalverwerking;
- Een uitgebreid netwerk van partners en externe stakeholders waarmee administratieve interactie vereist is, als het Antwerps Havenbedrijf, de douane, afvalverwerkers, transportbedrijven, enz.
- De intercompany transacties tussen de verschillende MAC² entiteiten.
In zee met Mentor and Men
MAC² nam Mentor and Men onder de arm om de vendor selectie van A tot Z te begeleiden en beheren.
Business Process Owners van MAC² tekenden de specifieke manieren van werken van het bedrijf uit. Ze brachten per proces de kritische aspecten in kaart die eigen zijn aan MAC². Dit vormde de basis voor de Request For Proposal (RFP), het lastenboek.
Met de grootste zorg voor het specifiek karakter van de business deden de consultants van Mentor and Men een grondige market research naar die partners die de best mogelijke oplossing zouden kunnen bieden met als basis Microsoft Dynamics Business Central, een keuze van de Group Machiels. Dat kon één sectorspecifieke oplossing in afvalverwerking zijn, een aanvulling met gecertifieerde add-ons of met maatwerk oplossingen.
Een zestal mogelijke partners werd uitgenodigd voor kennismaking en een inschatting voor fit-for-purpose. Na die eerste assessment nodigde het team drie partners uit om een volledig antwoord op de RFP te ontwerpen. Na grondige objectieve analyse van elk van die voorgestelde oplossingen en op basis van de selectiecriteria werd de finale partner geselecteerd.
"Dankzij de zoektocht naar een geïntegreerde oplossing hebben we ook processen, rollen en verantwoordelijkheden veel scherper kunnen bepalen. Dat brengt ons sterker in de startblokken",
Sandra de Kroes, Financieel Manager MAC²
Mentor and Men als begeleider om groeiambities te realiseren
MAC² staat in de startblokken om haar patchwork aan systemen in te ruilen voor één geïntegreerde oplossing. Deze verandering zal een enorme meerwaarde bieden. Medewerkers die voor verschillende diensten werken gaan elkaars noden sneller en beter begrijpen, ze zullen dezelfde taal spreken en de planning vlot kunnen delen. Het papieren dossier zal men kunnen bannen. Het systeem zal gelden als one single-source-of-truth binnen MAC2 en uniforme management rapportering mogelijk maken.
Mentor and Men begeleidt MAC² verder in de procesanalyse en implementatie.