Our stories header

Latexco’s weldoordachte keuze voor APS

Scroll to main content

Latexco is als Belgisch familiebedrijf wereldwijde top in innovatieve bedding oplossingen. Het is Latexco’s missie om een wereld te helpen realiseren waarin mensen kunnen dromen en genieten van een gelukkig, actief en gezond leven. 

Om die missie te realiseren, investeerde Latexco de afgelopen jaren sterk in het verder optimaliseren van haar productieprocessen. Vroeger werd de productieplanning opgemaakt op basis van afstemming tussen medewerkers van verschillende divisies die hun planning trachtten te structureren met het verzamelen en verwerken van data uit vaak niet geïntegreerde, niet meer aangepaste systemen. 

Door de toenemende complexiteit van haar eigen productengamma en de klantenvereisten was deze aanpak niet langer haalbaar. 

Latexco besloot te investeren in een Advanced Planning System, beter bekend als APS applicatie. 

Om het bedrijf door deze complexe transitie te leiden, werkte Latexco van in het prille begin en tot op vandaag nauw samen met de consultants van Mentor and Men: van grondige business analyse, vendor selectie, ontwerpen van complexe planningsprocessen tot het uittekenen van aangepaste rollen en change management. 

Voor meer details over de elementen die aan de basis lagen van de keuze voor APS verwijzen we naar onze eerdere Client Story Latexco - “We support your dreams”.

In dit artikel zoemen we in op de vier basis-domeinen van Planning die bepalen of een APS oplossing effectief en geschikt is, en hoe we hiermee omgingen bij Latexco.  

  1. Planning complexiteit 

  2. Planning model & design 

  3. Planning organization 

  4. Planning data 


1. Planning - Complexiteit 

Het was duidelijk dat de productieplanning en alles wat daarbij komt kijken niet meer kon worden beheerd door het ‘hoofd van de mens’ aan te vullen met data uit de niet meer aangepaste systemen. Vandaar dat onze initiële keuze voor APS logica een heuristische oplossing is. 

Heuristieken bieden het voordeel om aan een hoge snelheid een plan te kunnen doorrekenen op basis van  tal van business regels. Bovendien blijft het resultaat door ‘het hoofd van de mens’ te bevatten.   

Voor het merendeel van de productie bleek dit de juiste aanpas. Echter voor de planning van een zeer specifieke carrousel machines waarbij meer dan vijftig verschillende moules –  en dus verschillende producten - in een ronddraaiende carrousel gepland moeten kunnen worden, bleken deze heuristieken niet toereikend. Hiervoor schakelden we over op een Lineaire Programmering (LP).  

De volgende uitdaging was om in het planningsmodel ook de operationele logistiek voldoende realistisch te configureren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het transporteren van half afgewerkte matrassen van de ene naar de andere machine, die soms in een ander gebouw staat. 

Tot op de dag van vandaag vraagt dat nog bijsturing. Immers een matras neem je niet zomaar even onder de arm als die verplaatst moet worden naar de volgende productiestap. 

Latexco maakt maar liefst 15.000 verschillende eindproducten die deels op stock, deels op order worden geproduceerd en waarvan sommigen bovendien een Bill Of Material (BOM)-structuur hebben van meer dan tien levels.  

2. Planning - Model & Design  

Behalve de carrousel, zijn de overige productielijnen elk op zich vrij éénduidig te modelleren. De uitdaging zit erin om het overzicht op de volledige supply chain te bewaren.  

Het was de expliciete wens van Latexco om niet te werken met zogenaamde multistage orders. Latexco koos ervoor om elke productiestap als een afzonderlijke entiteit te plannen. Deze aanpak heeft als voordeel dat de output van elke stap kan geregistreerd worden als tussenvoorraad en dus niet louter als WIP bekend staat. Keerzijde is dat het de hoeveelheid in te plannen en te administreren productieorders stevig opdrijft. 

In de praktijk werken we volgens volgend planningsontwerp, aangestuurd door het APS: 

Planning                     Frekwentie      Menselijke tussenkomst
Globaal SCP model     Dagelijks         Validatie door Productie Planners
Detailed Scheduling   3xper dag        Bijstelling door Process Engineers

“Dit model lijkt vanzelfsprekend, maar we merkten in de realiteit - en in alle eerlijkheid tegen onze verwachtingen  in - dat één van de uitdagingen het weerspiegelen was van de detailed scheduling beslissingen in het globale SCP plan”, weet Ruben De Gryse, Plant Manager Latex & Foam. 

Net in deze mismatch tussen detailed scheduling en het globale SCP plan schuilde het grootste probleem. Het ondermijnde namelijk het vertrouwen van de planningsmedewerkers in de planningsvoorstellen. Hierdoor grepen ze regelmatig in op voorstellen die aan de basis goed waren, maar wegens een wantrouwen tegenover het systeem toch werden aangepast of zelfs verworpen. 

Fundamentele systeemaanpassingen boden de uiteindelijke oplossing. Een heus huzarenstuk, geleverd door het team Latexco – Mentor and Men & applicatieleverancier. 

3. Planning - Organisatie  

Aanvaarden dat een systeem voor jou rekent, met 245.000 parameters (!) aan de slag gaat en als resultaat een productieplanning voorstelt dat niet altijd op het eerste zicht met het hoofd te volgen valt, is niet evident. Bovendien wordt er tot op vandaag nog gesleuteld aan het planningsmodel, wat extra flexibiliteit van de planners vraagt. 

Niet alleen bij de planners, maar ook bij de medewerkers op de productievloer vraagt het extra discipline om de planning-volgorde (scheduling) te respecteren zoals die door het systeem wordt voorgesteld.  

“Dat deze belangrijke verandering  op ons afkwam wisten we vooraf. Daarom werd al vroeg in het implementatietraject zorgvuldig gekeken naar de rol van de productieplanners en werd een centrale cel ‘productie planning’ opgericht onder leiding van één Master Planner. Procedures voor samenwerking werden uitgewerkt en getraind. De consultants van Mentor and Men hebben ons in de ganse transitie heel concreet en met expertise geadviseerd met veel aandacht voor een methodologische Change Management aanpak”, aldus Liesbeth De Sutter, Planning & Customer Service Manager.  

Alle planners dienen een goed overzicht te hebben van alle productielijnen in het globale plan. Enkel met voldoende overzicht over de volledige supply chain kunnen ze correct inschatten welke impact individuele aanpassingen hebben. 

Het planningsmodel blijft immers een applicatie die de suggestie aanreikt voor de planners. Het is de mens die de finale beslissingen neemt. 

In het streven naar meer maturiteit in de planning is er naast supply planning ook een demand planning proces uitgetekend, die zeer bewust als eerste werd geïmplementeerd.  

Het maandelijks opstellen van een ‘consensus forecast’ in deze demand planning zorgde  ervoor dat deze belangrijke activiteit geoefend en reeds bijgestuurd was, en  de rol van demand planner begrepen toen de supply planning (SCP) een jaar later van start ging.  

Goede afstemming tussen de demand planner (die o.a. de safety stocks controleert) en de master planner supply is noodzakelijk. Het moet vermijden dat direct contact tussen de sales en de customer service met de productieplanners leidt tot suboptimale oplossingen.   

kapstok naast elkaar

4. Planning - Parameters  & data 

Data en parameters vormen dé cruciale basis voor een efficiënte planning.
Deze moesten live en onder controle zijn op het moment dat we de planning systemen live brachten.
Naast de inspanningen om een sterke planningsorganisatie uit te tekenen, is het verzamelen en valideren van master data de belangrijkste en meest tijdrovende activiteit geweest. Het heeft het succes van het traject in belangrijke mate bepaald. 
Net daarin werden we vreemd genoeg, of juist niet, geholpen door de eerste Corona lockdown. Een team van vijftien Latexco  planners en procesingenieurs heeft zich tijdens de quasi standstill in productie volledig kunnen focussen op een gigantische oefening rond data collectie met o.a. her-validatie van production lot sizes en run rates. Zogenaamde tussenprodukten werden geïdentificeerd en gedefinieerd. Alle gecorrigeerde en nieuw gecreëerde master data werd vervolgens gemigreerd naar die ene master data repository in Microsoft Dynamics die het planningsysteem dagelijks zou gaan voeden.
De Master Data Beheerder, een nieuw gecreëerde functie houdt ondertussen de rijk gevulde master database permanent op punt en zorgt voor continue optimalisatie. 
Met 245.000  variabelen is master data governance levensnoodzakelijk. Elke fout in de master data kan immers een planningsrun doen stranden of inconsistenties in planning veroorzaken. “Met ons doel van Leverbetrouwbaarheid voor ogen willen we zo’n scenario absoluut vermijden”, weet Laurent Lepoutre, Master Data Manager.  

Focus op onze belofte van Continue Leverbetrouwbaarheid.


“In dit hele APS traject hebben we een enorme data sprong moeten maken. De kwaliteit van onze data moést omhoog om de planning echt op scherp te krijgen. Een absolute must om onze ultieme doelstelling van continue leverbetrouwbaarheid te kunnen garanderen aan onze klanten”, aldus Jo Van Hoorde, IT Manager. 

“Naast data en processen vraagt de transitie naar APS-planning een grote aanpassing van onze medewerkers. APS raakt aan alle onderdelen van ons bedrijf. Iedereen is erbij betrokken. Het team van Mentor and Men is samen met ons tot het uiterste gegaan om die transitie grondig voor te bereiden en te implementeren. Een sterk partnership, waar we tot op vandaag de vruchten van plukken”, Lieven Vandendriessche, CEO.      

kapstok apart

Onze klanten

logo Bakkerij Aernoudt
Logo van Artes Uptech
Artevelde Hogeschool
Logo Beltaste
Biocartis
Boss paints logo
Brustor
Cebeo logo
De Watergroep
Duomed logo
Egemin
Logo ESKO
Familiehulp logo
Logo Febelco
Geldof logo
Grandeco logo
Houben
Karel de Grote Hogeschool
Kom Op Tegen Kanker
Latexco
Mac2 logo
marelec logo
Meatless Farm
Novatech
MLOZ
Logo Parkwind
Pauwels Sauzen
Pierre Fabre
Santens
Savaco logo
Logo Schréder
Sentia
Logo Spuntini Group
Logo Symeta Hybridd
The Cookware Company
Logo Van Moer Logistics
Vervaeke
Vlassenroot
YouBuild Pro
Ziekenhuis Oost-Limburg
Ziekenhuis Maas en Kempen

Mentor and Men CVBA
Brusselsesteenweg 159 | 9090 Melle | België
T. +32 (0)9 324 11 64
administration@mentorandmen.be
BE 0640.941.950