Our stories header

Workshop Persoonlijk leiderschap – Veerkracht bouwen

Scroll to main content

Begin maart 2020 staat er een opnieuw een Off-Site gepland. Voor deze editie kiezen we Re-Boot, een prachtig gerenoveerd binnenschip op de vaart in Wilsele bij Leuven.  

Deze editie staat in het teken van ‘Personal Leadership’, en meer bepaald rond ‘Help, ik ben perfectionistisch, maar alles verandert zo snel, ik heb stress, how can I cope, hoe versterk ik mijn veerkracht?’ . 

Zoals altijd willen we ons professioneel laten inspireren en nemen voor deze workshop Professor Erik Franck onder de arm. Professor Franck werkt als docent, onderzoeker en trainer al tientallen jaren rond mentale welbevinden en wil mensen empoweren, op basis van de meest recente, evidence-based inzichten. 

Eén week voor de workshop nodigt Erik ons uit om een korte vragenlijst te beantwoorden. Dat hoort bij flipped learning, je publiek vooraf alvast betrekken, dat wekt interesse en versterkt de learning experience. 50 korte vragen die ons zicht zullen geven op onze persoonlijke drivers.  

Bij start van de workshop doet Erik een rondvraag naar de betekenis van Persoonlijk Leiderschap. Julie zit er knal op. Het is de kunst om vanuit je persoonlijke kracht (je drivers) te leven en werken en je via zelfinzicht bewust te worden van je valkuilen. Het is de kunst keuzes te maken die passen bij wie je bent en wat je drijft. Want bewust kiezen maakt je op termijn fysiek en mentaal gezonder, succesvoller en gelukkiger. Deze workshop is duidelijk meer dan de investering waard. 

Persoonlijk Leiderschap heeft vier hefbomen: zelfkennis, zelfbewustzijn, zelfcontrole en zelfcompassie. 

  • Zelfkennis gaat over wie ben je, wat drijft je, je talenten, passies, doelen, je ‘inner why’, je persoonlijke North Star; 

  • Zelfbewustzijn gaat een stap verder. Het is reflecteren over wat er gebeurt met ons, hier en nu. Slagen we er in controle te houden over onze inner why? Wat gebeurt er als we de controle verliezen? Je bewustzijn van je gedachten en gevoelens maakt het namelijk makkelijker om niet in automatische reacties terecht te komen die enkel snel iets opleveren op de korte termijn;  

  • Zelfcontrole is het vermogen om precies die automatische reacties (gedachten en gedrag) te veranderen voor reacties die tragere, maar gewenste uitkomsten opleveren op lange termijn. Er is heel wat onderzoek dat aantoont dat keuzes maken vanuit zelfcontrole mensen op lange termijn gelukkiger en evenwichtiger maakt; 

  • Zelfcompassie betekent mild zijn voor jezelf, een belangrijke buffer tegen de uitdagingen in onze complexe wereld. 

 

Tijd om onze antwoorden op de 50 vragen erbij te nemen, want die zullen inzicht geven in onze persoonlijke drivers en valkuilen. Het model dat de professor gebruikt (en erg enthousiast over is), is het (wetenschappelijk onderbouwd) model van Kahler: vijf drivers (of werkstijlen), gedragspatronen zeg maar, waarin ieder van ons zich kan indelen: 

  1. Be perfect: gedreven door hun eigen norm van juistheid; ze kunnen zichzelf helpen door zich af te vragen of hun norm van juistheid de enige juiste norm is? 

  1. Hurry up: gedreven door snelheid en prioriteiten; ze kunnen zichzelf helpen door zich af te vragen of hun is mijn perceptie op de voortgang ook de realiteit? Gaat het echt niet vooruit? 

  1. Please others: gedreven door respect van anderen voor de zorg die ze geven; ze kunnen zichzelf helpen door zich af te vragen of de inspanning die ze doen voor anderen ook is wat die andere nodig hebben? 

  1. Be Strong: gedreven door zin voor verantwoordelijkheid; ze kunnen zichzelf helpen door meer te delegeren en hulp te vragen; 

  1. Try hard: gedreven door waardering en erkenning; ze kunnen zichzelf helpen door zichzelf af te vragen ‘wat wil ik écht’? Ben ik bereid ook de lange-termijn-consequenties erbij te nemen. 

 

Uit de discussies die hierop volgen blijkt dat alle Werkstijlen goed vertegenwoordigd zijn in het Mentor Team. Een sterk team? Wellicht wel. Trouwens, wist je dat de NASA het model van Kahler gebruikt om de teams samen te stellen voor expedities naar de ruimte? 

Investeren in persoonlijk leiderschap is belangrijk en erg waardevol: vanuit zelfkennis ontwikkel je zelfbewustzijn om dan je zelfcontrole te trainen zodat je beslissingen kan nemen die niet alleen emotie of korte termijn gestuurd zijn, maar die op lange termijn leiden tot positieve effecten en evenwicht

 

Tot slot geeft Professor Franck nog een paar tips en tricks om vandaag mee te starten en die je mentale weerbaarheid verhogen:  

  • Buikademhaling: neem af en toe eens tijd om te letten op je (buik) ademhaling 

  • Beweeg! Succesvolle mensen bewegen fysiek en mentaal 

  • Bekijk rustig de situatie en maak (samen met iemand) een plan van aanpak 

  • Focus: richt je aandacht op wat je WEL kan veranderen 

  • Investeer in je mentaal kapitaal 

  • Zoek verbondenheid op: investeer in familie en vrienden 

  • Trek de natuur in: ga wandelen en richt je aandacht op het hier en nu 

  • Vermijd piekeren; Zoek afleiding door iets te doén, start een Piekerdagboek 

 

Wist je trouwens dat de WHO voorspelt dat tegen 2030 depressie de meest invaliderende aandoening zal zijn?! Wel, niet als het van ons afhangt! 

Interessant artikel? Laat het ons weten.  

Groeten 

Het MentorTeam 

Mentor and Men CVBA
Brusselsesteenweg 159 | 9090 Melle | België
T. +32 (0)9 324 11 64
company.info@mentorandmen.be
BE 0640.941.950